NADÁCIA JOZEFA BEDNÁRIKA

Jozef Bednárik
Andrea Coddington

Nadácia Jozefa Bednárika pomôže talentovaným umelcom

Jozef BednárikSkvelý a uznávaný režisér. Veľký gurmán. Vášnivý cestovateľ i čitateľ.
Hoci Jozef Bednárik zomrel už v roku 2013, stále je v srdciach mnohých umelcov a fanúšikov, ktorí si naňho spomínajú pri rôznych príležitostiach.
„Jožko bol veľkou osobnosťou slovenskej kultúry a bola by škoda, keby sa jeho meno vytratilo z povedomia ľudí. Preto sa jeho rodina a blízki priatelia rozhodli založiť Nadáciu Jozefa Bednárika,“ vysvetľuje Gabriela Belopotocká, riaditeľka vydavateľstva Ikar a jeho blízka priateľka.

Jozef Bednárik miloval umenie. Zbožňoval divadlo. A hoci spočiatku neplánoval, že by učil mladé talenty; nemal k tomu blízko a nepovažoval za príliš dôležité vychovávať ich, rokmi sa menil jeho pohľad. Zistil, že mladým sa treba venovať. Treba im odovzdávať skúsenosti, dávať im rady a najmä možnosti, vďaka ktorým by sa rozvíjali.

Práve preto vznikla Nadácia Jozefa Bednárika.

Chce zachovať umelecký odkaz nášho svetoznámeho režiséra prostredníctvom podpory tých, ktorým najviac fandil -  prostredníctvom podpory mladých umelcov, študentov a poslucháčov umeleckých smerov, divadelnej, filmovej a televíznej tvorby. Prostredníctvom podpory ochotníckych divadiel, či knižníc.

Pomôcť môžete aj vy. A podporiť tak rozvoj kultúry a všeľudských hodnôt v našej spoločnosti. Stačí darovať 2% z vašich daní Nadácii Jozefa Bednárika a peniaze si nájdu cestu k talentovaným umelcom.

Či už to budú súťaže pre mladé talenty, alebo rôzne umelecké podujatia a akcie. Mladí umelci a študenti dostanú napríklad možnosť cestovať na svetové premiéry, kam by sa nedostali – buď kvôli finančnej náročnosti, alebo jednoducho preto, že nie každému sú prístupné. Nadácia Jozefa Bednárika má však silné zázemie i slovo, ktoré zaváži. Veď okrem rodiny sú v nej také mená ako umelec Janko Ďurovčík, či spomínaná riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká.

Darujte Nadácii Jozefa Bednárika  2% z Vašich daní.

Stačí ich poukázať na účet vedený v Tatra banka, a.s., Bratislava,  č. ú.: 2940457122/1100, IBAN – SK66 1100 0000 0029 4045 7122, SWIFT: TATRSKBX.

Jozef Bednárik

Spomeniete si tak na významnú osobnosť našej kultúry, jedinečného Jozefa Bednárika, ale predovšetkým podporíte spoločenské aktivity realizované v duchu jeho života a tvorby.

Ak by ste chceli nazrieť za javiskovú oponu a pobudnúť chvíľu s Jožkom Bednárikom na doskách, ktoré znamenajú svet – nazrite do jeho biografie.
Kniha Jozef Bednárik patrí graficky k tomu najlepšiemu, čo u nás za posledné roky vyšlo. Odkrýva tajomstvá národom milovaného herca a režiséra, o ktorých dlho vedel len zasvätený okruh jeho najbližších.

Biografia okrem iného otvorene rozpráva aj o nezdravom životnom štýle uznávaného umelca, ktorý išiel často z extrému do extrému.
Veď Béďo bol známy nielen láskou k umeniu, ale aj k jedlu. Niekedy to však poriadne preháňal. „Pracovné tempo mal vražedné, životosprávu hrôzostrašnú. Spával tri hodiny denne a vstával o piatej ráno. Počas skúšok nikdy nejedol, aby sa mu nechcelo spať. V nedeľu urobil mäsový deň. Jedol všetko, klobásky, slaninu, bôčik a hovorieval, že keď do pekla, tak na dobrom koni,“ prezradila vo svojej knihe Jozef Bednárik spisovateľka Andrea Coddington.

Pozrite si VIDEO z krstu knihy Jozef Bednárik:

Nadácia Jozefa Bednárika

Nadácia Jozefa Bednárika,